Čajovník austrálsky / tea tree

Čajovník austrálsky / tea tree

Melaleuca alternifolia
Popis:
Je to rastlina príbuzná blahovičníku (eukalyptus). Jje stálo zelený strom dorastajúci do výšky cca 5 m a šírky 3 m. Už okolo roku 1770 kapitán James Cook vo svojom lodnom denníku píše o „čajovníkovej rastline južného Pacifiku“, z ktorej si námorníci pripravovali korenistý a osviežujúci nápoj a tak vznikol názov „TEA TREE“.
Esenciálny olej

Olej z čajovníka, tiež známy ako tea tree olej, je dobre známy svojimi silnými antiseptickými a antibakteriálnych vlastnosťami.

V Austrálii sa používa po celých 100 rokov a už viac ako sedem desaťročí je dokumentovaný v lekárskych štúdiách pre schopnosť ničiť mnohé kmene baktérií, vírusov a húb.

Čajovníkový olej môžete nájsť aj v rôznych domácich a kozmetických výrobkoch, ako sú čistiace prostriedky, pracie prostriedky, šampóny, masážne a kozmetické oleje a oleje na nechty. Funguje ako silný dezinfekčný prostriedok a zároveň dostatočne šetrnýk pokožke, bojuje proti kožným infekciám a rôznym podráždeniam.

Hlavné aktívne zložky čajovníka obsahujú monoterpenoly, monoterpény a seskviterpény. Tieto zlúčeniny poskytujú čajovníkovému oleju svoju antibakteriálnu, protivírusovú a antifungálnu aktivitu.  To je dôvod, prečo sa olej z čajovníka bežne používa aromaticky a lokálne na ničenie baktérií, na boj proti infekciám, ekzémom a na upokojenie kože (1). Ďalším benefitom používania tea tree oleja sú vlasy bez lupín, vie upokojiť svrbivú pokožku hlavy (2).


Tipy ako použiť olej:

  • MASÁŽ / KÚPEĽ: Tea tree olej pomáha pri infekčnej chrípke, prechladnutí, kašli, pri gynekologických problémoch (kvasinkové infekcie). Masážny olej je vhodný na masáž celého tela s problémovou pokožkou. V každom prípade ho nezabudnite zriediť s nosným olejom .
  • DIFÚZOVANIE: Difúzujte v miestnosti, či už v práci, škole alebo doma, pokiaľ chcete zlepšiť dýchanie, uvoľňuje upchaté dýchacie cesty, a dezinfikuje vzduch. Inhalovanie pomáha pri zápaloch dutín, zlepšuje sekréciu hlienu.
  • PLEŤ: Tea tree olej je vhodný na ošetrenie mastnej a aknóznej pleti, ale aj mastných vlasov. Maximálna koncentrácia pre dermatologické použitie by nemala presiahnuť 15%.
Hlavné účinky
  • Kašeľ
  • Nádcha
  • Prechladnutie
  • Chrípka
  • Dutiny
  • Uvoľnenie dýchacích ciest
  • Antibakteriálny
  • Antivirotický
  • Antifungálny
  • Mastná pleť
  • Akné
Používaním našich stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú dodávať kvalitnejšie služby. Viac informácií.
OK