Myrhovník pravý

Myrhovník pravý

Comimphora myrrha
Popis:
Myrha bola v stredoveku spoločne s kadidlom najvzácnejšie surovinou. Vzácna vonná živica sa získava z narezané kôry kmeňa alebo konárov niektorých druhov myrhovníka, odkiaľ vytekajú kvapôčky, príjemne aromatické, žlté až červenohnedé, na vzduchu tuhnú a postupne tmavnú. Rez sa vykonáva do polovice hrúbky kôry, tj. Asi do 7 mm. Strom v produktívnom veku dáva asi 1 kg živice ročne.
Esenciálny olej

Slovo myrha pochádza z arabského slova „murr“, ktoré znamená horké. Rastlina sa používa už tisíce rokov pri tradičných liečebných postupoch a pri náboženských obradoch.

Myrha je známa ako jeden z darov (spolu so zlatom a kadidlom), ktoré priniesli traja mudrci k Ježišovi (samozrejme myslí sa rastlina a nie esenciályn olej). Aby sa myrha mohla zbierať, stromy musia byť narezané aby sa uvoľnila živica, ktorá sa nechá na strome uschnúť a tá sa potom destiluje. Číňania často používali myrhu ako liek a dodnes je súčasťou tradičnej čínskej medicíny. Egypťania  ju používali hlavne na balzamovanie a Židia ju používali na výrobu oleja pre sväté pomazanie, ktorý sa používal v bohoslužbách.

Myrhový olej má dymovú, sladkú, niekedy horkú vôňu. Olej je nažltlý až oranžový s viskóznou konzistenciou. Bežne sa používa ako základ pre parfumy a iné vonné látky. V myrhe sa nachádzajú dve skupiny účinných látok, ktoré sa nazývajú terpenoidy a seskviterpény, ktoré majú protizápalové a antioxidačné účinky (1). 

Obe skupiny zlúčenín sa skúmajú z hľadiska ich protirakovinového a antibakteriálneho pôsobenia, ako aj ďalších potenciálnych terapeutických použití (2). Pre jej protizápalové a antibakteriálne vlastnosti sa používa často ako prísada do zubných pást a ústnych vôd.

Využíva sa na liečbu rán a prevenciu infekcií. Antibakteriálne vlastnosti Myrhy sú silnejšie keď sa používa spolu kadidlovým esenciálnym olejom (3). Je dokázané, že aplikácia oleja z myrhy pomohla zvýšiť počet bielych krviniek okolo rán, čo viedlo k rýchlejšiemu hojeniu.

Často sa využíva v kozmetike a už starí Egypťania ju používali ako prevenciu proti starnutiu pokožky. Napomáha k regenarácii a obnove buniek. Antioxidačné vlastnosti tohto oleja sú v procese skúmania, ale už teraz vieme, že má väčší potenciál ako napríklad vitamín E.

Myrha esenciálny olej sa bežne využíva v aromaterapii na relaxáciu, napomáha nám k vyváženosti a pokojnosti, ukľudnuje dych. Ideálny pmocník napríklad pri meditácii. Vhodný je pre tých, ktorí uviazli a potrebujú sa vo svojom živote pohnúť ďalej.


Tipy ako použiť olej:

  • MASÁŽ: Myrha má výborný relaxačný účinok. Zriedený s nosným olejom vmasírujte do pokožky. Ak ju zmiešate s esenciálnym olejom z Rumančeka kamilkového a kadidla  dostane účinnú hojivú zmes na pomaly sa hojace rany.
  • DIFÚZOVANIE: Použite v práci, doma, či škole ak chcete zmierniť pocit hnevu. V kombinácii s čiernym smrekom pomôže zmierniť kašeľ, či podporiť vykašliavanie.
  • PLEŤ: Najlepšie je zmiešať myrhu s nosnými olejmi, ako je jojobový, mandľový alebo hroznový. Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam je vynikajúci na zabránenie starnutia pleti, omladenie pleti a ošetrenie rán.


Používaním našich stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú dodávať kvalitnejšie služby. Viac informácií.
OK